Sorgesånger – en diktbukett från ett hjärta i exil

EN NY BOK


Med ett tydligt mänskligt budskap


Ge plats för kärleken, jag ber! Heter sista kapitlen i den nya diktsamlingen "Sorgesånger - en diktbukett från ett hjärta i exil", av Rizah Sheqiri

 

Poeten Rizah Sheqiri  gav ut sin nya diktsamling den 24 oktober, exakt samma dag som den internationella FN dagen med ett tydligt mänskligt och poetiskt budskap till världen att ge mer, mycket mer plats för Kärleken!

Samlingen "Sorgesånger - en diktbukett från ett hjärta i exil", av poeten Rizah Sheqiri är organiserad i sex kapitel, Fjärilar i vinden, dikterna i det första kapitlet är även på engelska (Butterflies in the wind), En diktbukett från ett hjärta i exil, Sorgesånger, Till mina sår behövs sol, I väntan på en glad nyhet och  Ge plats för kärleken, jag ber!

Varje kapitel i boken är illustrerat med en bild tagen av författaren själv. Boken inleds med ett förord skrivet av författaren och kulturjournalisten Thomas Nydahl och där skriver han bl.a. att " Många människor i den moderna världen har mer än ett rotsystem, mer än ett hem. Det kan bero på en känsla eller en rent fysisk och praktisk omständighet. I en tid av globalisering, med allt vad det innebär av ekonomiskt och politiskt förtryck, försöker några av oss gömma oss på den egna lilla plätten. I Voltaires anda odlar vi vår trädgård. Men att försöka blunda för de ständigt pågående katastroferna i världen är en mycket dålig strategi för överlevnad.

 Rizah Sheqiri visar i sina dikter, att världen istället måste få blåsa igenom våra tillfälliga vistelseorter, våra nya eller gamla rotsystem, så att en medvetenhet om de egna villkoren kan födas.

Sheqiri är en man med två hemkänslor: en albansk och en svensk.

Det genomsyrar allt han skriver. "


Rizah Sheqiri skriver poesi och prosa för vuxna och för barn. Hittills har han publicerat över trettio böcker på albanska.

På svenska har han publicerat dessa böcker "Utan hem, var ska man bo?", "Ett hjärta fullt av kärlek" och "Att ta emot sanningen".  Med hans dikter, R. Sheqiri var presenterat på flera diktantologier på svenska samt på Akademins Tidskrift "ARTES". Hans dikter är översatta även på engelska, tyska, rumänska, etc.  Rizah Sheqiri är född i Kosova och bosatt i Sverige sedan 1991. Han arbetar som lärare i Karlskrona sedan 1995. /B.Sh/

Boken går att beställa via email: [email protected]



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Om

Min profilbild

Rizah Sheqiri

Rizah Sheqiri - albansk författare född 12 januari 1961 i Kosova. Har studerat litteratur- och språkvetenskap vid Pristhinas Universitet. Under sju års tid arbetade han på Radio Prishtina. 1991 flydde han till Sverige. Han skriver noveller och lyrik; såväl för barn som för vuxna. Hittills har han givit ut ett tjugotal böcker på sitt modersmål. År 2000 kom hans diktsamling "Att ta emot sanningen" ut både på svenska och albanska. Samma diktsamling kom även ut på tyska och albanska. Han har flera andra böcker på svenska på gång som snart kommer att ges ut. Han är presenterad i flera antologier, samt i diktantologin "Flykten valde oss" som kom ut 1999. ( hämtat från författarcentrum syd)




RSS 2.0